Základy ofenzivní basketbalové hry

Naučte se, jak používat přestávky k boji proti agresivní nátlakové obraně v basketbalu.

Co je to press break?

Press break je útočná basketbalová hra, kterou může tým implementovat, aby čelil obraně pod vysokým tlakem. Bránící tým zakládá obranu v tlaku na celém hřišti nebo v blízkosti poloviny hřiště, aby se bránil proti příchozí přihrávce od postranní čáry.

Existují čtyři běžné varianty press break – obrana v nátlakové zóně celého kurtu; obrana muže proti muži u celého soudu ; tříčtvrteční dvorní tlak; a tlak na půl dvorce. Basketbalový trenér může implementovat tyto vysoce rizikové strategie v situacích na konci hry, aby povzbudil svůj tým, aby ukradl příchozí přihrávku nebo způsobil obraty, když obránci zdvojnásobí tým manipulátoru míče.

Základní základy

Naučte se tyto základní basketbalové základy k provedení úspěšné útočné tiskové přestávky během basketbalového zápasu nebo cvičení:

  • Rozvíjejte povědomí o kurtu prostřednictvím kreativních basketbalových cvičení . Abyste se vyhnuli zmatkům, když čelíte agresivní tiskové obraně, trénujte rozbíjení lisu za různých podmínek. Připravte si na tréninku basketbalu falešnou šarvátku pět na pět s omezeným časem na hodinách odpalu, abyste napodobili situaci na konci hry. Trenér dá defenzivnímu týmu pokyn, aby tlačil na útočný tým s využitím variant nátlakové obrany přes celé hřiště , zónových tlaků nebo hybridů obou.
  • Vědět, kdy přejít z tiskového přestupku na polosoudní trestný čin . Pokud hrajete proti dobře vycvičené obraně, většina tiskových přestávek vašeho týmu nepovede k otevřenému rychlému rozestavení. Je odpovědností obránce komunikovat se svými spoluhráči , aby přešli z tiskové přestávky do útoku na půl hřiště.
  • Omezte možnosti obránců . Když váš tým čelí souboji muže proti muži, útoční hráči mohou nastavit obrazovky na obránce manipulátoru s míčem nebo nastavit obrazovku mimo míč, aby donutili obranu změnit své úkoly. Pokud jste chyceni v pasti na půl kurtu, zůstaňte v klidu, skryjte míč v pozici silného trojitého ohrožení a využijte falešné míče k vytvoření předjížděcích drah. Případně odrazit míč od nohy obránce tak, aby dopadl mimo hrací plochu, nebo jako poslední možnost zavolat timeout.
  • Přihrávejte míč, abyste se vyhnuli pasti nebo dvojitému týmu . Přestupek může prolomit obranu přes celý dvůr efektivněji přihráním míče, než spoléhat na to, že jeden manipulátor s míčem dribluje proti více obráncům. Podobně jako pohybový útok, přestávka v tisku spoléhá na disciplinované rozestupy a dobře načasované střihy, aby se otevřely mezery v obraně. Obrana vyvine tlak, aby přinutila manipulátora s míčem, aby dribloval na jednu stranu podlahy. Pokud není obsluha míče opatrná, obrana je zdvojí v rohu, když je míč za polovinou dvorce. Obránci mimo míč budou okamžitě rotovat, aby eliminovali možnosti přihrávek a vynutili si obrat, čímž vytvoří past na půl kurtu. Vyhněte se těmto pastem přihráním míče spoluhráčům v zónových mezerách blízko středu hřiště.

3 basketbalová pravidla, která je třeba zvážit během press break

Dodržujte tato basketbalová pravidla, abyste se vyhnuli penalizacím a obratům během press breal:

1. Porušení zadního hřiště : Toto pravidlo nařizuje, že útočící hráč nemůže být prvním hráčem, který se dotkne uvolněného míče v zadní části hřiště (polovina basketbalového hřiště, kterou útočící tým brání), jakmile se provinilec přesunul míčem za čáru poloviny hřiště  obránce se ho musí dotknout jako první. K porušení zadní části hřiště také dochází, když hráč s míčem dribluje oběma nohama do přední části hřiště a poté se stáhne do zadní části hřiště (přestupek „přes a zpět“). Pokud tato pravidla porušíte, rozhodčí naúčtuje vašemu týmu střídání a tým soupeře začne své držení přihráním míče od postranní čáry.

2. Pravidlo pěti sekund : Při hře na hřišti přijímá útočící hráč míč od rozhodčího v určeném postavení mimo hřiště a přihrává míč spoluhráči na hřišti. Tento určený hráč má pět sekund na to, aby se pokusil o tuto přihrávku. Pokud během této doby nemohou uvolnit míč, jsou potrestáni a musí předat držení míče soupeři. S ohledem na přestávku v press break je důležité poznamenat, že kolemjdoucí se může po vytvořeném koši volně pohybovat podél základní čáry a vytvořit tak více pruhů pro předjetí. Nohy přihrávajícího se nemohou dotknout základní čáry a nemohou být prvním hráčem, který se dotkne míče v rozehrávce. Ve všech ostatních případech musí pasažér mimo hranice zůstat na své určené pozici.

3. Pravidlo deseti sekund : Útočný tým má deset sekund na to, aby přesunul míč ze zadní části hřiště do přední na úrovni basketbalu střední školy i vysoké školy NCAA. NBA má stejné pravidlo, ale omezuje hráče na osm sekund. Odpočítávání začíná, když útočící hráč obdrží příchozí přihrávku od přihrávajícího mimo hřiště. Pokud útočící tým nemůže posunout míč za půlící čáru v určeném čase, trestem za přestupek je převedení držení míče do rukou týmu soupeře.

3 Populární Přestávka přehrávání

Přidejte do svého basketbalového sešitu tyto strategie přestávek a vytvořte si všestranný útok na přestávku:

1. Přerušovač nájezdu : Tato přestávka je účinná proti obraně, která brání strážcům příchozí přihrávky nebo se pokouší chytit manipulátora s míčem poté, co přijme přihrávku. V přerušovači povodní se hráč na postu (hráč v obdélníkové oblasti kolem koše) přesune na čáru trestného hodu ze zadní části hřiště ze své pozice na půli hřiště. Tento postový hráč se stává cílem úlevy, pokud obrana odmítne primární manipulátory s míčem. Bodový strážce pak sekne na otevřené místo ve středu podlahy, aby získal přihrávku.

2. Přerušovač přešlapu : Při této možnosti přerušování přiráží hráč míče zpod koše. Hráči na postu by neměli stát přímo pod deskou, jinak by mohli bránit dlouhým přihrávkám po hřišti. Všichni strážci a křídla stojí u čáry trestného hodu, rovnoměrně rozmístěni po hřišti. Variace této hry využívají zadní clony, V-cuty a streaking guard, který sprintuje směrem k soupeřově brance. Přerušovač lisů se čtyřmi napříč je plynulá strategie lisování, která umožňuje každému ofenzivnímu hráči značnou autonomii.

3. Jednoduchý přerušovač tisku : Tento přečin tisku lze snadno naučit mládežnický basketbalový tým, protože všichni útočníci se mohou rozdělit a hra vyžaduje omezené kroky. V jednoduché přestávce na tisk stojí rozehrávač u čáry trestného hodu v zadní části hřiště; dva hráči stojí u obou postranních čar poblíž poloviny hřiště; a postový hráč zaujme pozici u čáry trestného hodu v přední části hřiště. Hlídač přestřihne, aby přijal příchozí přihrávku. Pokud obránce odepře míč stráži, oba útoční hráči na půli hřiště sprintují do zadní části hřiště, aby přihrávajícímu v autu poskytli sekundární možnosti přihrávky.